Ugrás az oldal tartalmára

Kúnos Miklós

Hobbijaim

Makett készítés

Nézze meg eddig elkészűlt makettjeimet

1992-ben egy hideg, szürke téli estén ötlött fel bennem, hogy ki kéne próbálni ezt a hobbit. Felkerekedtem és vettem egy anyahajót a hozzá való festékekkel ecsetekkel és kiegészítőkkel.

Hazaérve rögtön neki is láttam a munkának. Kezdő lévén lassan haladt a dolog de nem akartam kapkodni, hiszen ez nem is erről szól. Annyira nem, hogy fél évig tartott az elkészítése. Nagyon elégedett voltam a végeredménnyel.

Innen már nem volt visszaút. Jött a következő egy Apache típusú helikopter.

Az élet azonban közbe szólt. Egy szerencsétlen baleset - lakástűz - tönkre tette többek között az összes addig elkészűlt művemet.

Annyira sajnáltam a dolgot, hogy fel is hagytam az egésszel.

Jó pár évre rá 2001-ben, nem is tudom milyen aprópóból, ismét kedvet kaptam a dologhoz és beszereztem egy német Tigris Type-I típusú tankot.

Az érdekessége ennek a makettnek, hogy a harckocsi teljes belső szerkezete és felépítése is látható. Ahogy épült és kezdett testet ölteni, egyre jobban élveztem a dolgot és kezdtem elfelejteni a rossz emlékeket. Végülis 3 hónap alatt megszületett a mű.

Miután kicsodáltam magam azon kezdtem gondolkodni, hogy ez így önmagában nem mutat annyira jól. Elmentem egy két kiállításra ahol csodálatos diorámákat láttam. Elhatároztam, hogy nekem is diorámába kell foglalnom a Tigrist.

Újabb egy-két hónap elteltével már az én tankom is figurák és kerítések között koptatta az aprócska macskaköveket.

Mivel az összhatás nagyon tetszett már az újabb dioráma ötletével játszottam. Bújtam a netet, nézegettem a kapható maketteket és pár hét alatt megfogalmazódott a következő jelent. Egy afrikai kép homokkal, pálmákkal, lerombolt épülettel.

Elkezdtem gyűjtögetni a kinézett elemeket. Járműveket, figurákat, kiegészítőket. Nem volt egyszerű feladat mert egy kiszemelt alkotó elemre sokszor hónapokat kell várni míg elérhetővé vált de végülis kitartó munkával minden összegyűlt.

Így született meg az 1943 - Valahol Afrikában dioráma jelenet, amivel már én is indúltam kiállításon.

A tengeralattjáró című filmet játszották valamikor a tévében. Már a film közben megfogalmazódott bennem, hogy bele kéne vágni valami nagyobb dologba. Ez nem volt más mint egy II. világháborús VIIB típusú német tengeralattjáró az U-47 Günther Prien kapitány vezetésével mely történelmileg is igen fontos szerepet töltött be, valamint a tigrishez hasonlóan szintén nyitott volt és teljes bepillantást nyújtott egy ilyen típusú hajó belselyébe.

Az U47-el szintén indúltam kiállításon, mely után nem sokkal a www.makettinfo.hu megkeresett és felkért, hogy ha időm engedi írjak egy cikket a kiállításon látott tengeralattjáróról. Örömmel tettem eleget a felkérésnek. Többek között ez és az ezek után megjelent cikkeim olvashatók a lap tetején található linkeken.

Ez a nyitott megoldás annyira megtetszett, hogy az U47 után a következő makett ismét egy nyitott belsővel rendelkező tengeralattjáró lett a Submarine Type XXI - U-2540.

Ennek elkészülte után a piacon kapható harmadik nyitott tengeralattjáró következett egy Lafayette osztályú modell az SSBN-619 Andrew Jackson.

...és elérkeztünk napjainkhoz. Jelenleg ismét egy diorámán dolgozom ide s tova 2 és fél éve időhiány miatt. Ez egy szerelőműhely jelenet utca részlettel.

Itt már a leg kifinomúltabb technikákat próbálom alkalmazni. Sok alkatrészt nem ecsettel hanem szórópisztollyal festek, ami jóval homogénebb és szebb felületet eredményez.


Együttműködő partnerek:

Modellezés Startlap - minden, ami modellezés
Makettezés Startlap - minden, ami makettezés
Tengeralattjáró Startlap - minden, ami tengeralattjáró

Ugrás a lep tetejére