Ugrás az oldal tartalmára

Kúnos Miklós

Hobbijaim

Trükk és paplan sárkány

Szeles napokon nincs is jobb egy délutáni sárkányeregetésnél.

Már egészen kis korom óta vonzódtam a sárkányokhoz, sárkány eregetéshez mint minden gyerek. Sok-sok próbálkozásom volt saját sárkány készítésével, de valahogy sosem sikerült igazán. Ahogy telt az idő már a boltokban is meg-meg jelentek kész sárkány. Manapság már külön cégek szakosodtak sárkány készítésre. Szinte minden igényre, felhasználásra, korosztályra és szélerősségre kaphatók sárkány.

Első, ilyen kész sárkányom egy HQ gyártmányú Yukon volt.

Igazi elnyűhetetlen tanuló trükk sárkány. Tényleg elnyűhetetlen, mert az ember az első időszakban bizony jópárszor a földhöz csapja a jószágot, míg ráérez az irányítás alap fortéjaira. A Yukon 2-5 Bft. szélerősség közé van sorolva. Ebben érzi igazán otthon magát. Kezdő sárkánynak tényleg érdemes ilyen tanuló darabbal kezdeni, mert a komolyabbak jóval finomabb mozdulatokat, precízebb irányítást igényelnek és nem beszélve arról, hogy jóval sérülékenyebbek.

Tapasztalatból mondom ezt. Én túl hamar - megfelelő gyakorlat nélkül - próbáltam a következő szintre lépni. Pár hónap reptetés után beszereztem egy HQ Breeze kis szeles (0-2 Bft.) sárkányt, amit röpke két hét alatt egy rossz mozdulatta sikerült is tönkre tennem. A Breeze már némi gyakorlatta rendelkező reptetőt igényelt volna, aminek akkor én még nem voltam birtokában.

Megcsináltattam hát a Breezt és szépen gyakoroltam tovább a Yukonnal.

Amikor már tényleg úgy éreztem, hogy kellő gyakorlattal tudom a földet elkerülni, csak akkor vettem elő a Breezt illetve az idő közben beszerzett újabb sárkányokat egy igazi profi trükk sárkányt a HQ Phoenix Suprem-et (1-5 Bft.) valamint a Tribord gyártmányú Wing 244-UL (2-5 Bft.) típusú 255 cm. fesztávú igazi "vadászbombázót".

Bárhová megyek általában egy-két sárkány mindíg van nálam és ha épp úgy alakúl a program meg is reptetem őket. A trükkök egész tárháza kivitelezhető ezekkel a deltoid trükksárkányokkal. Aki egyszer kipróbálja, biztosan egyből beleszeret a napfényben cikázó "madarak" látványába.


Elsődlegesen a trükk sárkányok reptetését favorizálom, de ha igazán meg akarom mozgatni a tagjaimat akkor a paplan sárkány kerül elő.

Paplan sárkányból is rengeteg félét lehet kapni, szintén különböző felhasználási területre.

Nekem egészen pontosan egy vontató sárkányom van egy HQ Beamer 3.6-osom. Ez egy 3.6 nm-es vontató sárkány, mely abban különbözik a mindenki által ismert paplan sárkányoktól vagy paplan ernyőktől, hogy lényegesen kissebb és más az alakja, mivel ezzel az ember nem a magasba emelkedik hanem, vontattatja magát egy buggy-val (három kerekű szerkezet amiben ülve és az első kereket lábbal irányítva szelhetjük a mezőket vagy a homokos partokat) vagy egy mountenboard-al (gördeszkához hasonló "jármű" jóval nagyobb kerekekkel és a lábat megfogó kengyellel), vagy egész egyszerűen - mint én is - küzd a szél erejével. Persze fontos a méret megválasztása és a körültekintő eregetés, mert nagyobb szélben vagy széllökésben ez is minden további nélkül felemeli az embert ha nem vigyázunk, ami könnyen balesethez vezethet.

Ugrás a lep tetejére