Ugrás az oldal tartalmára

Kúnos Miklós

Hobbijaim

Geocaching

Evvel a remek játékkal 2006 nyarán találkoztam és egyből megfogott.

GeoRoni néven csatlakoztam a kesserek népes táborához.

de mi is az a Geocaching...

A geocaching (ejtsd: "geokesing") az Egyesült Államokból kiindult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, melyet Magyarországon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) képvisel.

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát egy vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat rögzíti a geocaching honlapján (www.geocaching.hu). A játék lényege tulajdonképpen ezeknek a pontoknak a felkeresése szintén GPS-el.

Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

Minden megtalált kincsnek van egy jelszava amit a ládika rejt. A nap végén vagy akár a helyszínen ezt rögzítenünk kell a honlapon és máris egy megtalálással gazdagabbak lettünk.

Mindamellett, hogy a játék alatt ez emberből előjön a gyerek, a kincsvadász, fantasztikus helyeken fordulhatunk meg, és csodás túrákat tehetünk, rengeteg élményt szerezve.

Mindenkinek aki szereti a természetes a túrázást a kalandot csak ajánlani tudom ezt az időtöltést.

Én egy Garmin GPSMAP 60CSx GPS-el gyártom a track pontokat, gyűjtöm a ládikókat és az élményeket.

Ugrás a lep tetejére